Reisverslag: De dordogne.. Wauw!


Ooit bracht ik als zeventienjarige een paar dagen door in de Dordogne. Zoals het op die leeftijd hoort, hingen we alle dagen bij de tent zonder ook maar één blik op de omgeving te werpen. Toch bleven die prachtige, groen beboste heuvels tot op de dag van vandaag in mijn geheugen bewaard. Tijd om de Dordogne opnieuw met een bezoek te vereren!de dordogne

Oh, heerlijke schone buitenlucht!
We oriënteren ons op de mogelijkheden, onder andere op de site van vakantieplek.info. Dan pakken we de auto en de tent voor een gevarieerde rondreis. Eerst een paar dagen uitrusten in het noordelijk deel van de Dordogne, de Périgord Vert. De naam zegt het al, veel groen! We slaan onze tent op in Jumilhac, een klein dorpje middenin het regionale natuurpark Périgord-Limousin. We slapen uit, geniet van de zon, wandelen in het geweldige groene landschap en voelen ons buitenaardse wezens in de kleine, oude dorpjes. We vergapen ons aan het prachtige kasteel van Jumilhac en maken kennis met Nathalie en Eric, de eigenaren van het plaatselijke restaurant, Lou Boueiradour. In hun gemoedelijke uitspanning doen we ons tegoed aan fijne glaasjes wijn en verrukkelijke Franse gerechten!

Ouder dan oudde dordogne perigueux
We rijden op ons gemakje langs de rivier de Isle naar het zuiden en komen terecht in Périgueux, de provinciehoofdstad van de Périgord Blanc. Ouder dan oud, want op deze plek werd in de 1e eeuw voor Christus al gewoond! De imposante kathedraal Saint-Front domineert dit levendige stadje en er zijn volop markten, restaurants, terrasjes en prachtige straten met oude panden. Op vakantieplek.info hadden we al een bed & breakfast gevonden die in zo'n statig pand gevestigd is. Le Jardin d'Inès heeft aandoenlijk ouderwetse slaapkamers en een knusse, stille binnentuin waar we (hoe romantisch!) ons ontbijt geserveerd krijgen.

En ... actie!
Na zo'n dag of tien willen we wat meer actie dus we begeven ons naar de zuidelijker gelegen Périgord Noir, alwaar we van plan zijn een kanotocht te maken. De rivier de Dordogne is heel populair maar erg druk, daarom kiezen we voor een vrije zwerftocht op de Vézère.

We strijken neer in Les Eyzies, een gehucht aan de Vézère dat bekend staat als de wereldhoofdstad van de prehistorie. Hier bevinden zich de twee belangrijke archeologische musea van Frankrijk maar die laten we voor wat ze zijn. Vanuit Les Eyzies worden we door Francis, de kanoverhuurder, met kano en al naar het startpunt Les Trois Chateaux gebracht. Daar krijgen we wat summiere instructies en hup daar gaan we! Dit een heerlijke manier om van het water en het landschap te genieten want elke bocht levert weer nieuwe plaatjes op in de vorm van natuur, lieflijke dorpjes en imposante kastelen. Op de derde dag bellen we Francis om te vertellen waar we aangeland zijn en hij haalt ons keurig weer op. Hou je van actief bezig zijn en wil je tegelijkertijd ontspannen en genieten? Dan is zo'n kanotocht echt een aanrader!

De finale: Sarlatde dordogne sarlat
De finale van onze reis door de Dordogne vindt plaats in het wonderschone Sarlat, een eeuwenoude stad die uit alle poriën kunst en historie ademt. We vallen met onze neus in de boter omdat juist het jaarlijkse theaterfestival gaande is. Een overvloed aan creativiteit op drie intieme historische locaties in deze sfeervolle stad.

Als je van verrassende, kleurrijke kunst houdt dan is Gorodka in Sarlat een echte 'must-see'. Kunstenaar Pierre Shasmoukine creëerde deze wonderbaarlijke ontmoetingsplaats voor kunstenaars met expositieruimtes, ateliers en veel kunstwerken in de buitenruimte.

Maar de grootste verassing van deze vakantie is de Dordogne zelf: dit is een fabelachtig mooie streek!

#dordogne#aquitaine#frankrijk#sarlat#kastelen#kathedraal#jumilhac