Werken als steward of stewardess is voor velen een droombaan. Het reizen naar verschillende bestemmingen, het"/>

Het worden van een steward of stewardess: alles wat je moet weten


Werken als steward of stewardess is voor velen een droombaan. Het reizen naar verschillende bestemmingen, het ontmoeten van nieuwe mensen en het leveren van uitstekende klantenservice maken deze baan zeer aantrekkelijk. Maar wat houdt het precies in om een steward of stewardess te worden? In deze blog zal ik alles bespreken wat je moet weten over het worden van een steward of stewardess, inclusief het doen van een opleiding.


De taken van een steward of stewardess


Als steward of stewardess ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en het comfort van de passagiers aan boord van een vliegtuig. Je taken omvatten onder andere het verwelkomen van passagiers, het begeleiden van hen naar hun stoelen, het verstrekken van informatie over de vlucht, het serveren van maaltijden en drankjes, en het zorgen voor een aangename reiservaring. Daarnaast ben je ook getraind in het omgaan met noodgevallen, zoals evacuaties en medische situaties.


Het belang van een goede opleiding


Om een steward of stewardess te worden, is het essentieel om een goede opleiding te volgen. Deze opleidingen worden aangeboden door luchtvaartmaatschappijen of gespecialiseerde opleidingsinstituten zoals NextLevel Cabin Crew bijvoorbeeld. Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten over veiligheidsprocedures, klantenservice, eerste hulp en crisismanagement. Daarnaast krijg je ook training in het omgaan met verschillende culturen en het werken in een team.

De duur van de opleiding varieert, maar gemiddeld duurt het ongeveer 6 tot 8 weken. Tijdens deze periode krijg je zowel theoretische als praktische training. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een certificaat of diploma, afhankelijk van de instelling waar je de opleiding hebt gevolgd.


De vereisten om een steward of stewardess te worden


Naast het volgen van een opleiding zijn er ook bepaalde vereisten waaraan je moet voldoen om een steward of stewardess te worden. Ten eerste moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast is een goede beheersing van de Engelse taal belangrijk, omdat dit de voertaal is in de luchtvaartindustrie.

Verder is het belangrijk om een goede gezondheid te hebben, aangezien je te maken krijgt met lange werktijden en jetlags. Ook moet je in staat zijn om fysiek werk te verrichten, zoals het tillen van zware bagage en het staan gedurende lange periodes.


Sollicitatieprocedure en selectie


Het sollicitatieproces voor een baan als steward of stewardess kan behoorlijk competitief zijn. Luchtvaartmaatschappijen ontvangen vaak honderden sollicitaties voor een beperkt aantal posities. Het is daarom belangrijk om jezelf te onderscheiden tijdens het sollicitatieproces.

De eerste stap is het indienen van een sollicitatiebrief en CV. Hierin kun je je motivatie en relevante ervaring benadrukken. Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Wees enthousiast, toon een professionele houding en laat zien dat je klantgericht bent.

Na het sollicitatiegesprek volgt vaak een selectieprocedure, waarbij je wordt beoordeeld op verschillende aspecten, zoals je communicatieve vaardigheden, je vermogen om onder druk te werken en je teamspel. Ook kan het zijn dat je een medische keuring moet ondergaan om te bepalen of je geschikt bent voor de functie.


Een carrière als steward of stewardess


Werken als steward of stewardess biedt vele mogelijkheden voor een succesvolle carrière. Na het behalen van je opleiding en het starten van je eerste baan, kun je doorgroeien naar meer senior posities, zoals purser of supervisor. Ook kun je ervoor kiezen om te werken bij een andere luchtvaartmaatschappij of zelfs internationale vluchten te gaan doen.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om door te groeien naar andere functies binnen de luchtvaartindustrie, zoals grondpersoneel, luchthavenbeheer of vliegtuigonderhoud.


#vakantie